Najlepsze pasty pistacjowe Pi-nuts można zakupić w niezwykle atrakcyjnej cenie. Tylko tak naprawdę do czego można je wykorzystać? Ot, chociażby do przyrządzenia niesamowicie apetycznych deserów. Zanim jednak przyjdzie zrobić przegląd proponowanych potraw, warto nieco więcej uwagi poświęcić samej paście pistacjowej. Nie każdy bowiem wie, z czym tak naprawdę ma się do czynienia.

Pożywna pasta pistacjowa

Pasta produkowana jest na bazie pistacji. Znajdziesz ją w tej kategorii: https://sklep.pi-nuts.eu/kategoria-produktu/orzechy/pasty-orzechowe/. Oto orzeszki, które uważane są za jeden z najbardziej zdrowych produktów żywnościowych. Chociażby dlatego, że same pistacje są źródłem tak ważnych mikroskładników jak: wapń, białko, fosfor, witamina E, witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy. Samo zdrowie, które ukryte jest w tych małych orzeszkach.

Wszystkie, najlepsze pasty pistacjowe Pi-nuts w swojej konsystencji, przypominają nieco masło orzechowe. Jeżeli komuś smak takiej pasty przypadnie do gustu, może pomyśleć o tym, aby posmarować nią chleb. Aczkolwiek, w głównej mierze – jak było wspomniane – można na nich bazować, używając jej do przyrządzenia deserów i wykwintnych potraw. Pasta powstaje w wyniku prażenia i ma lekko gorzkawy posmak, który przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

Gdzie może zostać wykorzystana pasta pistacjowa

Skoro najlepsze pasty pistacjowe Pi-nuts znajdują się w zasięgu ręki, to czas sprawdzić, gdzie będzie można je z powodzeniem wykorzystać. Na samym początku słodkie desery, które w ten sposób nabiorą nowego charakteru. Wśród licznych propozycji znaleźć można m.in. czekolady i serniki. Tak, dostępne są gotowe rozwiązania. Jednak przyrządzenie własnego sernika z pastą pistacjową będzie w stanie sprawić nie lada satysfakcję. Można również pomyśleć o tym, aby przy ich pomocy wykonać także pudding.

Aczkolwiek, jeżeli ktoś nie chce patrzeć na słodkie, to jak najbardziej może pomyśleć o wytrawnych potrawach. Pasta stanie się idealnym dopełnieniem do wszelkiego rodzaju ryb z patelni i przygotowanych na parze. Można o niej również pomyśleć w przypadku mięs, jak chociażby filet z kurczaka, czy też rolada z indyka z nadzieniem w takiej postaci.

Pasta do lodów

To jak najbardziej trafna propozycja, która sprawdzi się w upalne dni. Gotową pastę pistacjową należy podgrzać z mlekiem i śmietaną, uzyskując jednolitą konsystencję. Całość, po ostudzeniu, należy schować do lodówki – najlepiej na 24 godziny. Proces ten można przyspieszyć, masę wkładając do zamrażarki. Potem pozostanie tylko cieszyć się wybornym smakiem lodów, które można podawać w wafelku lub na talerzu.